Vlag wappert, we gaan!

In deze bundel reisnotities Vlag wappert! toont Louwerse zich van zijn meest zonnige zijde. Rondreizend over de wereld geeft hij ons inkijkjes in de geschiedenis, literatuur en architectuur van bekende en minder bekende culturen. Hij voert ons mee naar o.a. de oerwouden van Guatemala, het water van de Nijl, de Soek van Aleppo, de kerken van het Kremlin en de Tempel van het Witte Paard in Luoyang.
Het plezier om de lezer deelgenoot te maken van de wonderen van de natuur en de meest schitterende menselijke prestaties op velerlei gebied spat bijna van elke bladzijde. Toch is het niet louter plezier wat de schrijver ons voorzet. Ook de menselijke tragiek krijgt zijn plaats toebedeeld met een blik op de slagvelden van Ieper, het harde lot van Russische en Chinese boeren, en het uitsterven van de Indianenculturen in Midden Amerika.

Verschijningsdatum: november 2009
Uitgever: Gooibergpers
ISBN: 9789072184641

Fragmenten

MIDDEN AMERIKA

De goden zijn dorstig
Als eerste opgraving in Mexico de site van Tulum in Yucatan bekijken, heeft iets historisch corrects. Alsof je nergens anders mag beginnen. Het kleine strandje achter de grote steenhopen, waar een strook zand het uitbundige groen scheidt van een azuren zee, is de plek waar de eerste Spanjaarden in 1517 voet aan wal zetten. Kort daarvoor had Christoforos Columbus op een eilandje voor de kust het allereerste contact gelegd met lokale Maya’s.
Ik ben erg gevoelig voor dit soort plekken. De rillingen lopen er met 40 graden in de schaduw over mijn rug. Hetzelfde voel ik op de Via Sacra op het Forum Romanum in Rome, bij het plein van de Hemelse Vrede in Bejing, en zelfs al op de trappen van het Prinsenhof in mijn woonplaats. (Misschien is dit wel de voornaamste drijfveer voor mijn reislust: historisch plekken bekijken en vooral ervaren. Waar mogelijk ruiken en aanraken.)
Na de eerste verkennende landing volgde spoedig commandant Hernan Cortes met een paar honderd goed uitgeruste soldaten en enkele katholieke priesters. Hoe warm zullen de Spaanse militairen het gehad hebben in hun ijzeren harnassen? Ze moeten zich gevoeld hebben als de evangelist Johannes in de pot met kokende olie.

Ballpoint
De soldaat aan het einde van de loopplank van onze cruiseboot stond pal. Benen wijd, mitrailleur voor de borst, kin vooruit. We voelden ons veilig. In het Egypte van nu is bewaking van toeristen helaas geen overbodige luxe. Hotels lijken soms op forten en gereisd kan er alleen worden in konvooi met vooraan en achteraan een militair vehikel. Natuurlijk zijn er altijd solitaire vrijbuiters die zich daar niets van aan trekken, maar die behoren veelal tot dezelfde categorie als de onnozelaars die gewapend met een flesje spa de Sahara in trekken.
Wij naderden de loopplank en de militair deed een stap opzij. In gebroken engels hoorden wij hem het volgende zeggen: ‘Pen Sir? Ballpoint?’ Helaas hadden wij onze laatste pennen uitgedeeld aan bedelende jongetjes die hun longen uit hun lijf gerend hadden om ons koetsje bij te houden, kilometers lang.
We liepen de loopplank op, maar ik voelde een lichte rilling. Wat als de man die ons bewaakte bezweek voor omkooppogingen van een terrorist? Nee, geen steekpenningen, een ballpoint.

Download extra materiaal vlag wappert.

Vlag wappert, we gaan!
Prijs: € 18.00
Bestellen