In de spiegel zit de duivel

In de spiegel zit de duivel is geschreven met de hoogmoed van de man van Lebak, de hamer van Nietzsche en de strijdlust van een Du Perron. In een kaleidoscopische uitbarsting van aforismen, boutades, verzuchtingen, theorieën, citaten, scheldkanonnades en overpeinzingen worden de belangrijke zaken des levens aan een grondig onderzoek onderworpen. Geen openliggende zenuw wordt onberoerd gelaten, en heilige huisjes – of het nu kerk, wetenschap, kunst of politiek betreft – worden omvergetrapt. Als een ware duivel schroeit de schrijver de fundamenten ervan. Wellicht zal ooit op de aldus gereinigde ondergrond iets nieuws kunnen groeien.
Dit boek is daarom niet geschikt voor de teren van geest. Het is ook niet de intentie van de auteur om vrienden te maken. Is uw tandarts uw beste vriend?

Verschijningsdatum: april 2008
Uitgever: Gooibergpers
ISBN: 9789072184580

Fragmenten

101. Boeiend?
De waarheid is nooit boeiend. Zij is saai, oorverdovend saai.

102. Waarheid
Nietzsche heeft gelijk wanneer hij stelt dat de waarheid een niet zo stuntelige figuur is dat hij door de mens beschermd moet worden. Ik zou nog een stap verder willen gaan en stellen dat de waarheid een te grote figuur is om door de mens aangepakt te kunnen worden.

201. Wordt dat nog wat?
Mijn bewondering voor het geduld van de gelovigen kent geen grenzen, maar een ieder afzonderlijk van hen moet zich toch tijdens een slapeloze nacht wel eens met Gerard Reve hebben afgevraagd: ‘Dat koninkrijk van U, weet U wel, wordt dat nog wat?’

303. Puur
Puurheid is schaars. Dit geldt helaas niet voor pure domheid.

416. Foutje
Eco publiceerde twee boeken: één over de geschiedenis van de schoonheid, één over de geschiedenis van de lelijkheid. Het eerste is interessant, het tweede fascinerend. Lelijkheid is de Hel van Dante. De gedrochten van Jeroen Bosch. Het kwaad, de lelijkheid is als een magneet voor de menselijke ziel. Ergens heeft onze Lieve Heer iets vreselijk fout gedaan. En de eenhoevige lacht in zijn vuistje.

513. Democratie II
De koning van een Himalaya staatje heeft de democratie ingevoerd. Tegen de zin van het volk. Dit moet de grootste paradox aller tijden zijn.

603. Eindpunt
Kunst begint, waar logica ophoudt.

704. Hondstrouw
Het moet heerlijk zijn om een hond te hebben. Na één jaar op cursus te zijn geweest, komt uw viervoeter kwispelend aanrennen, wanneer u uw bekende fluittoon door de buurt hebt laten klinken. Ik ben tien jaar getrouwd, maar hoe ik ook fluit: luisteren? Ho maar.

Download extra materiaal spiegel.

In de spiegel zit de duivel
Prijs: € 19.50
Bestellen